RIIKAN TARINA

Juureni ovat Sodankylän Kersilössä, ihan siinä Viiankiaavan vieressä. Kasvoin pikkukylän kuopuksena ja kävin koulua Suomen pienimmässä kyläkoulussa, jossa opiskeli kaikkiaan kuusi oppilasta. Jo lapsuudessani olivat arjessa kiinteästi läsnä luonnossa liikkuminen, kalastus, marjastus ja kirjat. Metsästyskortin suoritin 10-vuotiaana täysin pistein.

Kiinnostuin yhteiskunnallisista asioista kouluikäisenä. Olin alkuun aktiivinen kouluni oppilaskunnassa ja Sodankylän nuorisovaltuustossa. Valtakunnallista vaikuttamista aloin harrastaa ensin Suomen Nuorisovaltuustojen Liitossa ja Suomen Lukiolaisten Liitossa. Pääsin lukioikäisenä myös suurlähetystöjen stipendiaattimatkoille Saksaan ja Yhdysvaltoihin, joilla ymmärsin, että meillä on Lapissa jotain aivan poikkeuksellista: puhdas luontomme.

Havahduin päälle kymmenen vuotta sitten siihen, että minulle tärkeä Viiankiaapa oli yhtäkkiä uhattuna. Aapasuolle alettiin kaavailla kaivosta. Valtio oli lunastanut mummoltanikin suvun suomaita luvaten, että Natura-ohjelman mukaisesti ne pidettäisiin suojeltuina. Koneet vyöryivät kuitenkin tekemään kairauksia rakkaaseen lapsuusmaisemaani. Ymmärsin tuolloin, että luontoarvoiltaan ainutlaatuinen Viiankiaapa tarvitsee puolustajaansa.

Siitä lähti liikkeelle uskomaton tarina. 15-vuotiaana matkasin Helsinkiin kertomaan kotisuon tilanteesta ympäristöministerille ja ministeriön kansliapäällikölle. Pääsin puhumaan Viiankiaavasta valtakunnalliselle ja kansainväliselle medialle, ja vein asian myös Brysseliin EU-komissioon. Perustamaani Viiankiaapa-liikettä tukevat Facebookissa tuhannet ihmiset. Olemme saaneet kaivoksen tulon pysähtymään suunnitteluasteelle, mutta taistelu on vielä kesken.

Ympäristövaikuttaminen vei lopulta minut mukaan politiikkaankin: olin saanut kokea, että maailmaa on mahdollista muuttaa. Puolueekseni valitsin vihreät, koska minulle lappilaisena vihreys on aina ollut luonnollinen osa elämääni. Tulin valituksi Sodankylän kunnanvaltuustoon vuonna 2012, 18-vuotiaana, kunnan historian ensimmäisenä vihreänä ja nuorimpana valtuutettuna. Olen kunnanvaltuutettu kolmannessa polvessa, sillä myös isäni ja vaarini ovat toimineet Sodankylän valtuustossa ennen minua. Vuoden 2017 kuntavaaleissa olin koko Sodankylän ääniharava. Olen jatkanut myös toisella valtuustokaudellani vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajana.

Ympäristöasioiden ohella kannan huolta Lapin elinkeinoista, toimivasta terveydenhuollosta, monipuolisista palveluista ja laadukkaasta koulutuksesta. Siitä, että tänään ja tulevaisuudessa meillä on mahdollisuudet elää, asua, tehdä töitä ja viettää virkistävää vapaa-aikaa meille rakkaiden ihmisten kanssa täällä, missä sielumme lepää.

Suoritin naisten vapaaehtoisen asepalveluksen vuonna 2013, koska halusin ymmärtää syvällisemmin puolustuspolitiikkaa osana yhteiskuntaa. Kotiuduin reservin kersanttina, ja olen sittemmin myös työskennellyt puolustusasioiden parissa Varusmiesliiton pääsihteerinä, ensimmäisenä naisena tehtävässä liiton lähes 50-vuotisen historian aikana.

Dokumentaristi Petteri Saario on ohjannut tarinastani dokumenttielokuvan Aktivisti, joka sai ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2017. Elokuvan myötä Lappi on saanut myös kansainvälistä huomiota, sillä sitä on esitetty muun muassa Meksikossa, Malesiassa, Argentiinassa ja Intiassa. Elokuva on myös palkittu luontoelokuvafestivaaleilla Italian Torinossa, Viron Matsalussa sekä Ranskan Metzissä.

Nyt, 24-vuotiaana, opiskelen Helsingin yliopistossa ja työskentelen Pohjola-Nordenin nuorisoliitossa pohjoismaisen yhteistyön parissa. Matkaan junalla vähintään kerran kuukaudessa hoitamaan luottamustehtäviäni Sodankylään. Elo etelässä on saanut kaipaamaan takaisin kotisuon rauhaan ja antanut rutkasti verkostoja, yhteiskunnallista kokemusta ja uusia ideoita vaikuttamistyöhöni. Haluan antaa Lapille sekä sen luonnolle ja ihmisille takaisin edes osan kaikesta siitä hienosta, mitä olen niiltä saanut.

RIIKASTA SANOTTUA

Olen tehnyt Riikan kanssa paljon yhteistyötä. Hän on osaava, aikaansaava, yhteistyökykyinen ja sinnikäs. Ne ovat ominaisuuksia, joita kansanedustajan työssä tarvitaan.

Krista Mikkonen
kansanedustaja,
eduskuntaryhmän puheenjohtaja

Kun ensi kerran tapasin Riikan Aktivisti-dokumenttielokuvan kuvausten alkaessa kahdeksan vuotta sitten, ajattelin, että eihän tuollaista voi ollakaan: niin nuori, mutta samalla ällistyttävän asiantunteva, vakuuttava, rohkea ja määrätietoinen. Sittemmin käsitykseni on vain vahvistunut. Ahdistavien ympäristöongelmien lamaannuttavassa maailmassa Riikka tuo toivoa.

Petteri Saario
dokumentaristi

Riikka on paitsi Lapissa, mutta myös valtakunnallisesti näkyvä vaikuttaja, joka tuo pohjoiseen paljon positiivista näkyvyyttä ja tunnettuutta. Vaikka Riikka on mukana monessa, häneltä löytyy aina aikaa myös ystävilleen. Riikalla on huikea huumorintaju, ja Riikan kanssa saa aina nauraa – ei siis mikään kuiva peruspoliitikko!

Maarit Tolppanen
Riikan ystävä, matkabloggaaja

Olen seurannut tyytyväisenä Riikan toimintaa Lapin ja lappilaisten puolesta jo pitkään, mutta ensimmäistä kertaa olin häneen yhteydessä vasta joulukuussa. Toivoin hänen lähtevän ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Tapaamisemme joulun jälkeen vahvisti ensivaikutelmaani: tässä on uuden sukupolven osaaja, jota haluan kykyjeni mukaan auttaa nousemaan ensimmäiseksi vihreäksi kansanedustajaksi Lapista!

Timo Törmänen
varakansanedustaja vuosina 2007–2011 (vihr)

Tutustuin Riikkaan Viiankiaavan puolustuksen merkeissä ja sain järjestää hänelle tapaamisen EU:n komissiossa. Riikka ymmärtää Lapin luonnon ainutlaatuisuuden ja taistelee sen ja samalla ihmisten puolesta. Ymmärtääkseen paremmin miten hän tekee tätä työtä koko sydämellään, kannattaa katsoa hänestä tehty, palkittu dokumenttielokuva.

Heidi Hautala
europarlamentaarikko

Riikka on aivan uskomattoman sinnikäs Lapin luonnon ja kulttuurin puolustaja. Hän on iso esikuva minulle ja esimerkki meille kaikille siitä, että jo yksikin ihminen voi saada omalla paikallisella toiminnallaan yhteiskunnallista muutosta aikaan.

Mikki Kauste
muusikko (Egotrippi), kaupunginvaltuutettu

Julkipuheessa poronhoidolla on paljon ystäviä ja puolestapuhujia. Käytäntö on ollut kuitenkin aivan muuta, ja pahempaa on tulossa. Lisäys Metsähallituksen tulostavoitteisiin merkitsee lisääntyviä hakkuita poroille tärkeissä vanhoissa metsissä, ja Jäämeren rata olisi niille katastrofi. Riikka on näistä asioista hyvin perillä, ja hänellä on kykyä ja tarmoa asettua vastustamaan poronhoidolle turmiollisia hankkeita.

Timo Helle
dosentti, ympäristöneuvos

Jos jokin asia ei ole oikein, niin sille pitää tehdä jotain. Ja Riikka tekee. Hän on määrätietoinen, periksiantamaton ja upea aktivisti!

Outi Länsman
saamelaisaktivisti